FRONT > Вести > КВАЛИТЕТНИЈИ ОДМОР ЗА ОСОБЕ СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

КВАЛИТЕТНИЈИ ОДМОР ЗА ОСОБЕ СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

Како би се указало на проблеме са којима се особе са инвалидитетом суочавају при путовањима, у Врднику је недавно одржан семинар „Положај особа са инвалидитетом у туризму“. У Србији не постоји ниједна туристичка агенција специјализована за организовање путовања особа са инвалидитетом, а ретко који туристички центри испуњавају све услове за њихов боравак.

odmor
Организовање путовања за особе са инвалидитетом представља велики проблем. Чак и у највећим туристичким центрима у нашој земљи тешко је наћи смештај у којима они могу несметано да се крећу, прилагођене тоалете, и рампе за прилаз хотелу.
„Оно што је нама у плану јесте да са земљама у региону направимо један заједночком пројекат којим би се направили, на рецимо сваких двеста до триста километара објекти прилагођени особа са инвалидитетом. Ја сам на пример скоро путовао до Италије, и ви немате ни један објекат где би ја могао да одморим „, каже Дарко Ивић, председник Хенди центра“ Колосеум „и Лиге особа са инвалидитетом.
Људима који имају оштећен вид потребна су упутства и мени на Брајевом писму, звучна упозорења, али и тактилне површине како би могли несметано да се крећу. Циљ семинара одржаног у Врднику јесте да се обуче сви хотелијери и организатори путовања како би своје услуге прилагодили особама са инвалидитетом.
„Циљ је да се људима, првенствено запосленима у туристичком сектору укаже на проблеме са којима се сусрећу особе са инвалидитетом приликом путовања и смештаја. Ми ћемо то пре свега чинити кроз радионице и семинаре, јер најбитнија је едукација „, каже Владимир Павковић, Висока туристичка школа струковних студија из Београда.
У Србији има око пола милиона особа са инвалидитетом, а у свету око 650 милиона. Они заједно са неопходном пратњом, туристичким дестинацијама и организацијама годишње донесу приход од око 80 милијарди евра.

Извор: rts.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *