FRONT > Vesti > NAGLASAK NA (D)EFEKTOLOGIJI

NAGLASAK NA (D)EFEKTOLOGIJI

Subotica: Udruženje za efektološku podršku i edukaciju TEDEF otvorilo je svoja vrata na adresi Nikole Kujundžića 2 sa ciljem pružanja stručne individualne i grupne podrške deci, mladim i odraslim osobama sa invaliditetom i njihovim porodicama.Ovde nameravaju da primenjuju tehnike rane intervencije, odnosno stalne podrške i edukacije.


Ovo je prvo udruženje ovakve vrste koja se pre svega bavi efektivnom podrškom i akcenat je na pravilnom razvoju dece, prvenstveno sa invaliditetom, kao i podrška njihovim porodicama, uz saradnju sa socijalnim, medicinskim i vaspitno-obrazovnim ustanovama. TEDEF su osnovali defektolog Boris Živkov i diplomirani defektolog i porodični terapeut Miško Šekularac iz Novog Sada.
-Za Razliku od defektologije, mi se bavimo efektologijom, koja je specifična po tome što obuhvata efekat koji postižemo u radu sa osobom sa invaliditetom – kaže Živkov i dodaje da taj efekat obuhvata podršku svih institucija i aktera koji učestvuju u životu jedne osobe sa invaliditetom, odnosno njene porodice. On dodaje da je ideja da se više radi sa roditeljima i na podršci da se dete upiše u školu koja se bavi inkluzivnim obrazovanjem.
– Ova inicijativa je dobra za naš grad, jer svi imamo jedan cilj, da pomognemo osobama sa invaliditetom – rekla je Nataša Aleksić, članica Gradskog veća Subotice, zadužena za oblast obrazovanja. Ona dodaje da se lokalna samouprava trudi da, koliko god je moguće olakša njihov život i život njihovih porodica, te će im podrška ovog Udruženja mnogo značiti.
Udruženje TEDEF za sada radi sa desetak porodica kojima aktivno pruža efektološku podršku, a poručuju da su vrata otvorena za sve kojima je ovakva vrsta podrške potrebna.

M.Sc – V.Ž.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: M. SC – V. Ž.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *