FRONT > Vesti > NOVI SAD LIDER SOCIJALNE POLITIKE

NOVI SAD LIDER SOCIJALNE POLITIKE

Druga sednica Saveta za osobe s posebnim potrebama održana je u Skupštini grada, a bilo je reči o aktuelnim problema osoba s invaliditetom.
Glavni cilj je da se u narednom periodu inicira veći broj aktivnosti koje bi mogle doprineti poboljšavanju uslova života OSI.

socijalna-politika
– Iniciraćemo bolju saradnju sa svim organizacijama i udruženjima koje postoje u našem gradu, a sve medije ćemo obavestiti o tome šta je sve Savet preduzeo po pitanju poboljšavanja života naših sugrađana iz te kategorije – rekla je predsednica Saveta Skupštine grada za osobe s posebnim potrebama Sonja Radaković. – Već sad postoje neke smernice o tome šta treba da radimo. Kao što je poznato, najveći problemi su arhitektonske barijere, nema zvučnih semafora, nedostaju kose ravni na ulicama za osobe u invalidskim kolicima i iniciraćemo da se to poboljša.
Kako je navela, uprkos velikoj ekonomskoj krizi i merama štednje, nada se da će taj savet raditi bolje od prethodnog, kao i da će se češće sastajati i biti uporan da se sastaje sa važnim institucijama koje mogu pomoći u rešavanju problema.
– Prethodne godine smo izdvojili gotovo osam odsto iz buyeta Grada i verujem da će se takav trend nastaviti. U odnosu na druge lokalne samouprave, Novi Sad je lider socijalne politike – naglašava Sonja Radaković, dodajući da je gradonačelnik Miloš Vučević 2013. otvorio Kancelariju za osobe s invaliditetom, što je bio veliki pomak i naš grad načinio prvom lokalnom samoupravom koja je to učinila. – Kolege u prethodnom sazivu inicirale su nabavku niskopodnih autobusa i oni su nabavljeni. Nismo finansijski stabilni da sve rešimo, ali ćemo početi od Skupštine grada pa ćemo za početak da napravimo rampe za naše kolege koji se kreću u invalidskim kolicima, kao i da im obezbedimo lift.
Sonja Radaković se nada da će se u naredne četiri godine primetiti pomak u Novom Sadu i da se neće sve završiti samo na rečima. Osim navedenih predloga koje će pokušati da usvoje i ispune, u planu je i sređivanje taktilnih staza na što više lokacija.

L. Radlovački

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: L. Radlovački

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *