FRONT > Вести > НОВИ САД ПОМАЖЕ ДЕС-У ДА ПРЕЖИВИ

НОВИ САД ПОМАЖЕ ДЕС-У ДА ПРЕЖИВИ

Градско веће предложило је конверзију потраживања Новог Сада у удео града у капиталу предузећа које запошљава инвалиде.
Нови Сад – Град ће помоћи опстанку предузећа ДЕС Д. О. О. у Новом Саду, које запошљава око 200 особа са инвалидитетом и оштећеног слуха. Нови Сад ће највероватније конвертовати своја потраживања од тог предузећа у власнички удео, а одлука о томе очекује се данас на седници Скупштине града.
Предузеће се налази у предстечајном поступку, али и даље редовно обавља све своје делатности и има унапред припремљен план реорганизације који је предат Привредном суду у Новом Саду.
„Ако УППР буде усвојен, ми живимо, идемо даље!“, Каже за „Политику“ директор ДЕС-а Александар Бурсић.
Да би стигли до тог циља, потребно је да реше дуговања.
„Ми немамо дугове према банкама, радимо, плате су редовне и функционишемо нормално, али проблем је дуг према државним институцијама настао пре десетак година“, објашњава Бурсић.
Према Новом Саду дуг износи око 102 милиона динара. По предлогу градског већа, по основу пореза на зараде конвертоваће се дуг у укупном износу од око 48 милиона динара, као и више од 54 милиона динара на име осталих потраживања града и градских јавних комуналних предузећа.
Уочи седнице Скупштине Новог Сада, предлог је већином гласова прихватио скупштински Савет за комуналне делатности и упутио га парламенту на даље разматрање и усвајање.
Имајући у виду специфичност овог предузећа које запошљава искључиво особе са инвалидитетом и његов значај за град, градско веће је донело закључак којим се препоручује јавним и јавним комуналним предузећима да се њихова потраживања према ДЕС-у конвертују у удео града у капиталу овог предузећа, како би му се омогућило да спроведе успешну реорганизацију и настави са пословањем, саопштио је Савет за комуналне делатности.
ДЕС је основан 1948. године и у стопроцентном је државном власништву. Бави се обрадом и прерадом метала, дрвета и плочастих материјала, производњом радних одела, ХТЗ опреме, пружањем рекламних штампарских услуга …

Објављено: 13. 12. 2016.

Извор: www.politika.rs

Аутор: Снежана Ковачевић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *