FRONT > Vesti > SAZNAJEMO: DIJABETIČARIMA NOVI APARATI I VIŠE TRAČICA

SAZNAJEMO: DIJABETIČARIMA NOVI APARATI I VIŠE TRAČICA

Pravilnik o medicinskim pomagalima uskoro će biti izmenjen i oboleli od dijabetesa imaće pravo na više test-tračica za merenje nivoa šećera u krvi, ali i novi aparat sa govornim softverom za slepe i slabovide, saznaje „Dnevnik“ u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje. Takođe, biće proširene kategorija obolelih koji će imati pravo na pomagala i olakšan postupak za ostvarivanje prava na njih. Izmena Pravilnika odnosiće se i na proteze za ekstremitete, invalidska kolica i druga pomagala.


Pacijenti su se nedavno žalili kako ne dobijaju dovoljno test-tračica za merenje šećera u krvi. Naime, na teret Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) odobreno im je da mesečno dobiju 50 traka, a nekima je potrebno i između 150 i mesečno ovih tračica mesečno. Situacija bi uskoro mogla da se reši u korist obolelih, jer u RFZO kažu da je vršilac dužnosti direktora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Verica Lazić formirala Komisiju sa zadatkom da sačini predlog Pravilnika o izmenama i dopunama Pravilnika o medicinsko-tehničkim pomagalima koja se obezbeđuju iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.
– Članovi Komisije su predstavnici RFZO i struke, eminentni stručnjaci iz različitih grana medicine, među kojima su i endokrinolozi prof dr Katarina Lalić i prof dr Aleksandra Jotić. Predlog struke je povećanje broja test-traka za merenje nivoa šećera u krvi za sve kategorije osiguranih lica obolelih od dijabetes melitusa i obezbeđivanje prava na ovo pomagalo i kategorijama koje do sada nisu imale to pravo, a to su korisnici stariji od 18 godina koji su na manje od četiri doze insulina dnevno i deca do 18 godina života koja su bez insulinske terapije, odnosno koji imaju retke forme Moddi ili tip II – kaže savetnik direktora za informisanje u RFZO Nemanja Velikić.
Prema njegovim rečima, izrada Pravilnika o izmenama i dopunama Pravilnika o medicinsko-tehničkim pomagalima koja se obezbeđuju iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja je u toku i očekuje u najskorije vreme njegovo donošenje i stupanje na snagu.
Kako objašnjava, proširivanje obima prava osiguranih lica na medicinsko-tehnička pomagala, te i prava obolelih od dijabetes melitusa na pomagala za lečenje i kontrolu šećerne bolesti, obezbeđuje se u skladu sa Finansijskim planom opredeljenim stredstvima za ove namene.
– Kada su u pitanju oboleli od dijabetes melitusa, računa se na povećanje broja test-tračica, proširenje kategorija obolelih koji će imati pravo na predmetno pomagalo, obezbeđivanje novog pomagala aparata za merenje nivoa šećera u krvi sa govornim softverom za slepa i slabovida lica i test , traka za ovaj aparat, kao i olakšavanje postupka ostvarivanja prava – otkriva Velikić.

LJ. Petrović

Izmene i za druga pomagala

– Izmene predmetnog Pravilnika odnosi se na sve vrste pomagala, na primer, proteze za donje i gornje ekstremitete, invalidska kolica, pomagala za osigurana lica sa smetnjama u disanju, inkontinentna lica, osobe obolele od malignih bolesti, obolele od dijabetesa melitusa i druge, u skladu sa raspoloživim sredstvima – naveo je Nemanja Velikić.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: LJ. Petrović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *