FRONT > Vesti > STIPENDIJE ZA OSOBE SA INVALIDITETOM

STIPENDIJE ZA OSOBE SA INVALIDITETOM

Osam stipendija dodeljeno je osobama sa invaliditetom, koje će uskoro početi studentski život.


U Starom dvoru danas (22. novembra) je dodeljeno 8 stipendija osobama sa invaliditetom za školovanje na obrazovnim ustanovama ITAcademy i BusinessAcademy. Stipendije su dodeljene u organizaciji kompanije „LINK grupa“, osnivača ovih institucija, a uz podršku Grada Beograda i Olimpijskog komiteta Srbije. Dodelio ih je član Gradskog veća i predsednik Saveta za zapošljavanje Grada Beograda Dragomir Petronijević.
– Trudimo se da Beograd bude grad bez barijera i zato ih stalno rušimo i iz dana u dan popravljamo situaciju, ali smo i svesni toga da ima još puno posla. Jedna od barijera je i zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Pokazalo se da u IT sektoru ima puno prostora za njih i da oni mogu tu da se zaposle. I uspeli smo, i u naučno-tehnološkom parku i drugim ustanovama, čak i gradskim, i to baš u delovima za IT, da se, posle adekvatne obuke, zaposle osobe sa invaliditetom. Danas ćemo omogućiti da osmoro ljudi prođe obuku, a sa određenim kompanijama gledaćemo da im odmah ponudimo posao. Kao Savet za zapošljavanje nastavićemo da i u sledećoj godini radimo na rušenju barijera, jer kada ovim osobama damo određena znanja i veštine, oni lakše dođu do svog zaposlenja. Oni su vredni, mogu mnogo da doprinesu ovom društvu, a i njihova integracija je mnogo lakša kada počnu da privređuju. Prema mišljenju stručnjaka, u IT industriji ima još oko 20.000 mesta. To je najviše rastuća grana u Srbiji. I zato treba stalno da sufinansiramo njihovo obrazovanje da bi se lakše zaposlili – rekao je Dragomir Petronijević.
Prema rečima Nevene Ljubić, pi-ar kompanije „Link grupe“, biće dodeljene stipendije u vrednosti od 40.000 evra i to u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Rumuniji. Cilj im je promovisanje jednakosti osoba sa invaliditetom sa drugim članovima društva, jer svi imaju pravo na jednake šanse.

Izvor: www.studiob.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *