FRONT > Vesti > TOPAO KUTAK ZA „NEVIDLJIVE”

TOPAO KUTAK ZA „NEVIDLJIVE”

Kovin: U prisustvu budućih korisnika i brojnih sugrađana, predsednica opštine Kovin Sanja Petrović, otvorila je prvi dnevni boravak za osobe sa smetnjama u razvoju.

dnevni_sanja_petrovic
Na prostoru od oko sto kvadratnih metara, sa svim potrebnim sadržajima koji odlikuju 1 dom, uz kreativne i vesele dekoracije, didaktički materijal, opremljen je prostor koji i odiše toplinom doma, opisala je ovaj prostor i baka jednog od korisnika.
Pošto je uspešno odgovorila na konkurs republičkog ministarstva, stručna služba opštinske uprave Kovin obezbedila je prolaznost ovog projekta i oko pet miliona dinara za njegovo sprovođenje. Nosilac projekta je Centar za socijalni rad Kovin, a oformljen je poseban tim od tri stručna lica i dva pomoćna radnika koji će, za početak, raditi sa ukupno 26 korisnika. Rad je podeljen u dve grupe od po četiri sata i to tako da su u jednoj korisnici uzrasta od pet do 15 godina, a u drugoj od 15 do 30 godina.
– Deca koja su do sada bila izolovana, nisu bila obuhvaćena nekim sistemom, ovim će projektom biti izvučena iz anonimnosti – kaže direktorka Centra za socijalni rad Marija Šalipurović. -Oni Su upućeni samo na svoje ukućane i uski krug porodice, što ih čini nevidljivim za društvo. U organizovanom boravku vreme će provoditi na kvalitetan način i njima će biti pruženo više vrsta podrške, kako psihološka i pedagoška, tako i pomoć u socijalizaciji, a u osnovi ceo rad ima i edukativni karakter.
Odvajanjem od porodice na četiri sata dnevno omogućiće se i ostalim članovima porodice da to vreme iskoriste za neke druge aktivnosti, koje su im uskraćene zbog stalne brige o osobama sa smetnjama u razvoju. Jedan broj dece ide u školu i njima će dnevni boravak pružiti mogućnost da uz stručne radnike brže savladaju školsko gradivo. Drugi deo dece i starijih nije obuhvaćen nijednim vidom obrazovanja ali će stručnom podrškom i njima biti omogućeno da razvijaju svoje veštine i na neki način stiču samostalnost za uključivanje u svakodnevni život.
Prilikom otvaranja predsednica opštine se posebno zahvalila građanima koji su donirali didaktički materijal i učila, čime je značajno pomognut početak rada prvog dnevnog boravka za osobe sa smetnjama u razvoju. Projekat ima pilot primenu do kraja godine, a ukoliko se pokaže osnovanost, nastavak će iz sopstvenih sredstava omogućiti lokalna samouprava.

V. Živkov

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: V. Živkov

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *