FRONT > Вести > У ДИСПАНЗЕРУ ЕИ РАДИ ЦЕНТАР ЗА ПРЕГЛЕД ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

У ДИСПАНЗЕРУ ЕИ РАДИ ЦЕНТАР ЗА ПРЕГЛЕД ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

Ниш – Особе са инвалидитетом могу да иду на здравствене прегледе у диспанзер Електронске индустрије, који је од марта 2013. архитектонски, просторно и кадровски прилагођен овим особама. Центар за здравстевну заштиту особа са инвалидитетом опремио је Завод за здравствену заштиту радника Ниш.
У диспанзеру, наводе, постоји ергономска рампа, ергономски шалтер, тоалет, гинеколошки сто за преглед жена са моторичким сметњама, флексибилни колпоскоп, портабл ултразвучни апарат са доплером.
Особе са инвалидитетом могу добити квалитетну и безбедну здравствену заштиту из области опште медицине, гинекологије, лабораторијске дијагностике, ултразвучне дијагностике и интерне медицине. Добра организација рада са особама са инвалидитетом, као и познавање гестовног говора лекара и сестра доприноси квалитету пружене здравствене услуге – наводе у Заводу.
Три месеца у 2015. и четири у 2016. години, додају, лекари су радили на раном откривању депресије, дијабетеса и кардиоваскуларних ризика код особа са инвалидитетом у оквиру пројекта, јавног рада, преко Националне службе за запошљавање: „Рано откривање депресије, шећерне болести и кардиоваскуларних ризика код особа са инвалидитетом „.
Прегледано је 1.489 особа са различитим врстама инавлидитетом у амбулантама Завода, домовима пацијената, Удружењима особа са инвалидитетом као и Заштитној радионици за професионалну рехабилитацију и запошљавање „Вук Караџић“ у Нишу. Сачињени су регистри особа са инвалидитетом по амбулантама, урађена је анализа добијених података, а кад постојања сумње развоја горе поменутих болести пацијенти су са извештајем упућивани изабраном лекару – додају.
Крајем ове године Завод је преко Министарства правде, у оквиру пројекта „Рано откривање малигних болести грлића материце, материце, јајника и дојки код особа са инвалидитетом женског пола“ добио средства и набавио флексибилни дијагностички колпоскоп и портабл ултразвучни апарат са доплером.
Циљ овог пројекта је да се што више жена са инвалидитетом укључи у рано откривање најучесталијих карцинома код жена. Очекује се сарадња са Градом, Управом за социјану и примарну здравствену заштиту, Удружењима ОСИ, Институтом за јавно здравље, као и градка општинама – истичу у Заводу.
Завод ће, додају, радити на сталном унапређењу квалитета рада са особама са инвалидитетом, јер сви пацијенти имају исте потребе, као и право на здравствену заштиту и доступност исте.
Прегледи код лекара опште медицине се заказују преко шалтера на телефон 018 / 550-920, а код гинеколога на телефон 018 / 550-311. Диспанзер Еи се налази на Булевару Цара Константина 84-86.

Објављено: 19. 12. 2016.

Извор: www.juznevesti.com

Аутор: Ј. В.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *