FRONT > Вести > ВОЉА И УПОРНОСТ ГОРАНА НИКОЛИЋА ПОМЕРАЈУ ГРАНИЦЕ

ВОЉА И УПОРНОСТ ГОРАНА НИКОЛИЋА ПОМЕРАЈУ ГРАНИЦЕ

лабовиди маратонац Горан Николић, који на једно око види само пет одсто, поставио је Гиниосов запис, пошто је за 55 дана истрчао исто толико маратонских деоница, а све у циљу да скрене пажњу на значај бављења спортом особа са инвалидитетом.


Да је формула воља више пута показао је Горан Николић, човек који са 95 посто ошетећеним чулом вида трчи атлетске маратоне, све у циљу да скрене пажњу на значај параолимпијског спорта. Николић је већ 25 година активни рекреативац, истрчао је многе маратоне, а ових дана пажњу је привукао новим подвигом, пошто је за 55 дана истрчао 55 узастопних маратона на територији Србије, Босне и Херцеговине и Црне Горе. Кренуо је из Крагујевца трећег септембра, а последњу 55. трку завршио је у Будви крајем октобра, оборившиш Гинисов рекорд од 52 маратона за 52 дана, који је држао јапански атлетичар. Његов рекорд још званично није потврђен, али по речима овог упорног човека то је најмање важно.
– Мој превасходни циљ било је представљење особама са инвалидитетом, центра за спорт и рехабилитацију „Искра“ у Крагујевцу посредством јединственог, екстремног спортског подухвата који афирмише спортски, креативни и интелектуални потенцијал ове популације. Захваљујући медијској пажњи која је била изнад свих мојих очекивања, осећам се задовољно јер је судећи по повратним информацијама моја порука стигла до оних којима је намењена – почиње причу Горан Николић.
На идеју да истрчавањем маратона скрене пажњу на особе са инвалидитетом одлучио се пре две године, када је на идеју Параолимпијске академије „Јуниор“ (чији је генерални секретар Николић) изграђен центар „Искра“. Институционална подршка је стигла од града Кргаујевца који је обезбедио локацију, а изградњу је помогла компанија „Делта холдинг“. Све то је био повод да Николић својим примером да допринос, како би се обезбедили сви потребни спортски реквизити и опрема корисницима.
– Центар „Искра“ је јединствен по томе што је људима са свим облицима инвалидитета омогућен самосталан приступ физичком простору и максималан степен коришћења свих садржаја. Изузетно ценећи овакав допринос задужбинара и града осетио сам потребу да дам и лични допринос у делу опремања центра спортском опремом и реквизитима за колективне спортове параолимпијског програма. Моја идеја је била да за тренутак са јавношћу поделим оно што свакодневно радим, а то је трчање на дуге стазе. Сматрао сам да ћу јединственим екстремним спортским подухватом завредети пажњу медија и јавности са циљем да представљајући „Искру“ упутим позив привредним субјектима, финансијским организацијама, фондацијама, институцијама и појединцима да следе пример задужбинара и града Крагујевца, те да својим донацијама или спонзорством подрже набавку неопходне опреме и реквизита – објашњава Николић.

Када је кренуо у мисију, Горан се сусретао проблемима, али како каже све је то било нормално, као и да је се све то уз тимски дух и личну мотивацију превазишло.

– Потешкоћа је било, пре свега у организационом и техничком смислу. Највише у самој припреми, што је сасвим нормално. Касније се све брзо решавало, јер се захваљујући створеној синергији ширио круг пријатеља и сарадника.Наш пријатељ са дугогодишњим стажом медијског радника Мирослав Аксентијевић Акса задужен за снимање и ажурирање информација, као члан пратећег тима бдио је над свим питањима техничке природе. Што се самог подухвата тиче, очекиване и предвидиве болне тачке нису ни вредне помињања, тим пре што их је било мање од очекиваног. Мој пријатељ Небојша Јевремовић, виши медицински техничар и оперативни тренер, који је био задужен за бригу о мом здрављу је све то веома брзо санирао. Ниједног момента нисам помислио да станем нити сам се запитао зашто ми је ово потребно. На крају сам имао субјективан осећај да све ово могу да поновим зарад узвишеног циља који сам имао пред собом – објашњава маратонац.

Трчећи кроз различите градове и упознавајући људе из ког разлога то ради, наилазио је махом на позитивне реакције.

– Пошто је подухват имао свој препознатљиви визуелни идентитет, они који су исказивали подршку нису се устручавали од излива различитих позитивних осећања и емоција. Захвални смо и онима који су некада и са разлогом били нервозни због повременог успоравања саобраћаја, а нису због тога реаговали. Било је и малобројних који су на крајње симпатичан и оригиналан начин реаговали што је пратећем тиму и мени разбијало монотонију и било инспирација за неке наше интерне шале. Неке од таквих реакција биле су: „Еее … свако има своју муку“, „Еее, да ми је његова памет барем пола сата да се слатко одморим“ – са осмехом прича Горан.

Горан Николић текућу годину завршава са Гинисовим рекордом, који је значај и по томе што је он оборио рекорд који је држао потпуно здрав спортиста.

– Моји планови и циљеви за наредну годину се не везују за сличне подухвате. Гинисов рекорд ни сада није био међу приоритетним циљевима. Сматрао сам да ћу у циљу представљања центра „Искра“, чији сам управник, позивом корисницима да користе његове благодети и људима добре воље да подрже његов развој, бити кориснији на друму него у столици управника. Пошто се надам да сам у томе успео предстоји ми најважнији део посла који се односи на попуњавање капацитета центра и максимално коришћење његових садржаја. Верујем да ћу и у томе успети – закључује Горан Николић.

Подршка од Ротарија и захвалност саобраћајној полицији

– Мој подухват би био немогућа мисија без логистике „Ротари Дистрикта“ Србије и Црне Горе 2483, који је посредством мреже својих Клубова обезбедио у сваком граду за наш трочлани тим смештај, исхрану и гориво. Ротари клубови су организовали и подршку у смислу анимације дела атлетичара који су трчали по неку етапу са мном и позивали медије на догађај. Захваљујем управама саобраћајне полиције Србије, Републике Српске, БиХ и Црне Горе, односно свим локалним управама саобраћајне полиције које су бринуле за нашу безбедност на друму- каже Николић.

Објављено: 12. 11. 2016.

Извор: www.politika.rs

Аутор: Дејана Поповић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *