FRONT > Вести > ЗАКОН О ЗНАКОВНОМ ЈЕЗИКУ „ПРОГОВОРИО“ У ПРАКСИ

ЗАКОН О ЗНАКОВНОМ ЈЕЗИКУ „ПРОГОВОРИО“ У ПРАКСИ

Буџетом за наредну годину предвиђена су значајна средства за побошање положаја особа са инвалидитетом, изјавио је јуче министар Александар Вулин и додао да Закон о употреби знаковног језика није остао само мртво слово на папиру.
– У буџету за идућу годину обезбедили смо 700 милиона динара за стимулацију зарада особа са инвалидитетом које раде у заштитним радионицама, а преко НСЗ је обезбеђено још 550 милиона динара за подстицај запошљавања особа са инвалидитетом – рекао је Вулин.
Он је, на представљању јединствене апликације за упознавање и разумевање српске и интернационалног знаковног језика „Руке говоре“ рекао да је у министарству на чијем је челу за помоћ удружењима особа са инвалидитетом обезбеђено 400 милиона динара, те да је за рефундацију ПДВ-а и за повлашћену вожњу обезбеђено још 65 милиона динара.
Он је захвалио „Теленор“ фондацији, која је представила апликацију, зато што је увек излазила у сусрет Министарству за рад налазећи начин да помогне идеје министарства и учини могућим све што се ради за особе са инвалидитетом. Вулин је подсетио да је тако „Теленор“ обезбедио сву потребну технологију, а министарство плате за запослене у телецентра-онлајн преводилачком центру за знаковни језик.
– Закон о употреби знаковног језика није остао само мртво слово на папиру него је и на овај начин постао део свакодневног живота глувих и наглувих особа и значајно је помогао у коришћењу њихових права – рекао је Вулин.
Генерална директорка „Теленора Србије“ Ингеборг Офстхус рекла је да је у тој компанији често питају како могу својим услугама и технологијама да свакодневни живот грађана учине лакшим и бољим.
Апликација је део пројекта „Теленор“ фондације „Буди део добре комуникације“, реализованог са циљем, да ссе заједници глувих и наглувих, која броји више од 100.000 особа у Србији, омогући лакши приступ дигиталним комуникацијама.
Доступна је на српском и енглеском језику, а сви корисници на располагању имају и квиз како би проверили своје знање.

Извор: ПОЛИТИКА – Друштво / Хроника

Аутор: Тањуг

www.youtube.com/watch?v=5FzrxQkLMDo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *