FRONT > Vesti > ZAKON O ZNAKOVNOM JEZIKU „PROGOVORIO“ U PRAKSI

ZAKON O ZNAKOVNOM JEZIKU „PROGOVORIO“ U PRAKSI

Budžetom za narednu godinu predviđena su značajna sredstva za pobošanje položaja osoba sa invaliditetom, izjavio je juče ministar Aleksandar Vulin i dodao da Zakon o upotrebi znakovnog jezika nije ostao samo mrtvo slovo na papiru.
– U budžetu za iduću godinu obezbedili smo 700 miliona dinara za stimulaciju zarada osoba sa invaliditetom koje rade u zaštitnim radionicama, a preko NSZ je obezbeđeno još 550 miliona dinara za podsticaj zapošljavanja osoba sa invaliditetom – rekao je Vulin.
On je, na predstavljanju jedinstvene aplikacije za upoznavanje i razumevanje srpske i internacionalnog znakovnog jezika „Ruke govore“ rekao da je u ministarstvu na čijem je čelu za pomoć udruženjima osoba sa invaliditetom obezbeđeno 400 miliona dinara, te da je za refundaciju PDV-a i za povlašćenu vožnju obezbeđeno još 65 miliona dinara.
On je zahvalio „Telenor“ fondaciji, koja je predstavila aplikaciju, zato što je uvek izlazila u susret Ministarstvu za rad nalazeći način da pomogne ideje ministarstva i učini mogućim sve što se radi za osobe sa invaliditetom. Vulin je podsetio da je tako „Telenor“ obezbedio svu potrebnu tehnologiju, a ministarstvo plate za zaposlene u telecentra-onlajn prevodilačkom centru za znakovni jezik.
– Zakon o upotrebi znakovnog jezika nije ostao samo mrtvo slovo na papiru nego je i na ovaj način postao deo svakodnevnog života gluvih i nagluvih osoba i značajno je pomogao u korišćenju njihovih prava – rekao je Vulin.
Generalna direktorka „Telenora Srbije“ Ingeborg Ofsthus rekla je da je u toj kompaniji često pitaju kako mogu svojim uslugama i tehnologijama da svakodnevni život građana učine lakšim i boljim.
Aplikacija je deo projekta „Telenor“ fondacije „Budi deo dobre komunikacije“, realizovanog sa ciljem, da sse zajednici gluvih i nagluvih, koja broji više od 100.000 osoba u Srbiji, omogući lakši pristup digitalnim komunikacijama.
Dostupna je na srpskom i engleskom jeziku, a svi korisnici na raspolaganju imaju i kviz kako bi proverili svoje znanje.

Izvor: POLITIKA – Društvo / Hronika

Autor: Tanjug

www.youtube.com/watch?v=5FzrxQkLMDo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *